torsdag 5 december 2013

Hudens uppbyggnad + funktion.

I Det här inlägget kommer jag förklara hudens uppbyggnad samt funktion!

Huden är uppbyggd i tre olika lager, Subcutis är vårt första lager även kallat underhuden. Subcutis består av mestadels fett (underhudsfett). Vi behöver fettet då det hjälper oss att hålla värme när det är kallt och det hjälper till om man får något form av slag, fettet tar emot och gör så att vi inte får så ont och så att man inte slår sönder huden.

Nästa lager är Dermis (Läderhuden). Dermis består mycket utav kollagen och elastin och det är det som gör våran hud elastisk och fast. Grundsubstansen i Dermis består av vatten och proteinfibrer.
Retikulin är ett fiber som finns i bindväven i dermis och det stödjer och hjälper den mjuka vävnaden. I Dermis finns det fyra olika celltyper:

Fibroblaster - cellerna som producerar kollagen och elastin
Mastceller - skapar och lagrar histamin och heparin.
Makrofager - Tar bort döda hudceller, bakterier och dammpartiklar.
Lymfocyter - Försvarsceller som är viktiga för immunförsvaret.

Översta lagret på våran hud heter Epidermis (Överhuden).  Epidermis är uppbyggt på flera tätt liggande cellskikt. Det finns fem olika lager, alla börjar med ordet stratum och stratum är latin för lager. I Epidermis sker en cellvandring. Nu ska jag förklara denna cellvandring lager för lager, från att den föds till att den dör och ramlar av vår hud.

Första lagret, Stratum Basale (Basalcellagret). Det är här keratinocyter (hudcellerna) ''föds''.

Andra lagret, Stratum Spinosum (taggcellslagret). Det här lagret består av 2- 6 celllager och det är i det här lagret som melanocyterna (pigmentcellerna) finns. Langerhans celler finns också i det här lagret och det är försvarsceller.

Tredje lagret, Stratum Grandulosum (Korncellagret).  Det är här förhorningsprocessen börjar, cellkärnorna börjar lösas upp.

fjärde lagret, Stratum Lucidium (Klarcellagret), detta lager finns bara på handflator och fotsulorna.

Femte lagret, Stratum Corneum (horncellagret) , detta lager hittar vi längstupp i epidemis och det är här alla döda hud ligger, 25-30 lager utav döda hudceller ligger fullständigt keratiniserade, de har inte cellkärnor och de har blivit tillplattade.

För en tonåring tar denna cellvandringen ca 15 dagar, och för en medelålders tar det ca 30 dagar.

Hudens Funktion!

Hudens funktioner är:
*Skyddsorgan - Skyddar mot slag och stötar samt UV-strålar
*Temperaturreglerande - Håller kroppen i rätt temperatur.
*Sinnesorgan - Nerver som gör att vi kan känna t.ex. smärta, kyla, värme, beröring osv.
*Utsöndringsorgan - Utsöndrar talg, svett.



Varför det är viktigt för mig som hudterapeut att veta om det här är för att vi ska veta vad vi håller på med, hur huden är uppbyggd. Varför huden är som den är.  Jag får även en inblick i hur huden fungerar och hur jag ska göra på bästa sätt för att hjälpa den och ta hand om den.

1 kommentar:

  1. Hudens uppbyggnad + funktion
    Du ger en väldigt bra förklaring över hur huden är uppbyggt och du får en bättre tydlighet när du även tar upp cellvandringen då detta är något som många oinsatta inte vet om. Tanken med bloggen är att du ska vara den som innehar kunskapen kring huden som ingen annan och detta lyckas du med genom att hålla en bra struktur.

    När det gällde hudens funktioner gick uppgiften ut på att gå lite djupare på två av funktioner genom att förklara hur funktionen har för uppgift samt hur den kan ansvara för den uppgiften

    //Läraren

    SvaraRadera