torsdag 12 december 2013

Hårets Växtfaser.

Som hudterapeut är det viktigt att veta hur håret är uppbyggt inför vaxning och kanske t.om. epilering. Vi måste veta hur det är uppbyggt och hur det fungerar för att kunna hjälpa våra kunder på bästa sätt och kunna förklara för dem vad vi gör. Så i detta inlägg beskriver jag de olika växtfaser ett hårstrå har.

Vi har 3 olika växtfaser och det är Anagen, katagen och telogen fas.

Anagen fas - Det är våran tillväxtfas och här producerar nya celler till hårroten hela tiden. Hårstrået sitter fast i hårlöken och det växer hela tiden. Vaxar man när hårstråna är i denna as tar det längre tid för det att växa till baka igen, använder man sig av ström är chansen stor att hårstrået aldrig kommer tillbaka igen då man förstör hårroten.

Katagen fas - Det är våran övergångsfas och här krymper våran hårfollikel. Våran hårrot växer ifrån papillan som ger strået näring och syre. I denna fas ser hårstrået längst ner i roten klubbformat.

Telogen fas - Hårets vilofas. Den här fasen varar i ca 3 månader och håret är i denna fas då de lossnar när vi tvättar det eller borstar i det. Medans hårstået väntar på att lossna så börjar det bildas ett nytt under det här ''vilande'' strået.

1 kommentar:

  1. Hårets växtfaser
    Jag tror att du fick en rättstavning i ditt dokument där katogen blev till katarr :D
    Denna kunskap om växtfaser är jätteviktig då dina vax-kunder kommer kunna ifrågasätta ditt arbeta när det växer ut efter 2 veckor fast det ska ta 4. Att du kan beskriva dessa faser så de förstår är viktigt för att kunden ska få svar på varför dennes hår har betett sig som det gjort.
    Du visar att du förstår faserna och vad som sker vilket gör att du kommer klara av en arg kund galant

    //Läraren

    SvaraRadera