torsdag 5 december 2013

Feomelanin + Eumelanin

Melanin är det som skiljer våra hudfärger åt. Det finns olika färger/nyanser av melanin. I Skandinavien är det vanligt att man har mycket av Feomelanin.  Melaninet kommer ifrån melanocyterna som finns i Stratum Basale.  Det är mängden melanin som bestämmer våran hudfärg.

Feomelanin - Är mer åt det rosa hållet och vi kan återfinna detta på t.ex läppar. Allt som är i en mer rosa nyans på kroppen är ifrån feomelanin.

Eumelanin - Vanligaste typen av melanin och alla har mer av denna sort än av den andra i kroppen. Det är den nyansen som är mer åt det beigea/ bruna hållet.  Det som skiljer våra hudfärger åt är mängden av Eumelanin i huden.

Som hudterapeut är det alltid viktigt att ha koll på alla delarna som hör till huden då vårar yrke syftar på att hjälpa folk att få bättre och finare hud. Fördjupning inom ämnet är inget måste men för mer kunskap om vad man håller på med så är det viktigt att veta vad och varför vissa saker är som de är.  Att ha kunskap inom melanin är bra då man vet vad våra färgpigment heter och varför vi ser ut som vi gör.

1 kommentar:

  1. Feomelanin + Eumelanin
    Bra att du uppfattat skillnaden mellan melanintyperna och vilken hud som har mer än den andra. Kanske att du även kunde förklarat att melanin är detsamma som pigment så utomstående ändå förstår vilket ämne det är du skriver om.

    //Läraren

    SvaraRadera