torsdag 5 december 2013

Hudbarriären

Huden har olika skyddsbarriärer, de finns för att skilja den yttre miljön ifrån den inre miljön (insidan av kroppen). Hudbarriären skyddar huden och ser till så att vi inte får en vätskeförlust genom att hålla kvar vatten i huden och inte låter vattnet sippra ut. Barriären ser även till så att vattnet inte tar sig in ifrån utsidan också. Om hudbarriären inte hade skyddat oss så hade vi blivit fyllda av vatten när vi t.ex badar, vi hade svällt upp som en svamp.

Hudbarriärens funktion har höga krav. De måste kunna dela sig snabbt för att kunna ersätta skadade celler. De måste även se till att det finns täta cellförbindelser som stoppar genomträgning. Hudbarriärens funktion måste även producera olika ämnen för att hjälpa till att stå emot yttre påfrestningar. Även kunna reparera hudskador.


Varför jag som hudterapeut måste veta detta är för att det är viktigt så att vi vet hur huden är uppbyggd och vad vi ska göra och använda oss av för produkter för att hjälpa hudbarriären, för att skydda den på bästa sätt.

1 kommentar:

  1. Hudbarriären
    Du ger en bra beskrivning hur hudbarriären fungerar men hade gärna sett en djupare förklaring kring cellernas funktion och krav. Exempelvis varför cellerna snabbt måste ersätta skadade celler.

    //Läraren

    SvaraRadera