torsdag 9 januari 2014

Huden som Utsöndringsorgan!

Huden är många saker en av dem är ett utsöndringorgan. Huden har fyra körtlar som utsöndrar sekret ( Utsöndringsvätska) som ska ut ur våran hud.

Talgkörteln ( Glanduale sebacea ) - Talkörteln finns nästan överallt på våran kropp. Där vi har hår finns det talgkörtlar. Talkörteln sitter vid hårsäcken och det är bredvid håret som talget åker ut för att smörja våran hud. Vi har större talgkörtlar i ansiktet, ryggen och på bröstet därav får vi lättare finnar där och oftast får man acne på de ställena.  När hårresarmuskeln kontraheras så pressas sebum ut. Dessa talgkörtlar aktiveras vid puberteten och de påverkas av det manliga hormonet testostron. Så därför har oftast killar mer problem med finnar än vad tjejer har.


Apokrina körtlar - Det här är doftkörtlar som finns bland annat i armhålan, genitalområden, vårtgården samt ögonlocken och i hörselgången. Dessa körtlar finns i dermis och subcutis. Utsöndringen av dessa körtlar ökar vid stark sinnesrörelse eller smärta men de kan även utsöndra mer i samband med en kvinnas menscykel. Alla människor har en egen doft som kallas för fermoner. Apokrina körtlarna aktiverar en doft när de bryter ner bakterier därav luktar det.  Apor hittar sin partner genom doften och vi människor dras också till en persons egna doft. På så sätt är vi lite som aporna, vi vill helst vara hos de som vi omedvetet tycker luktar gott.


Ecrina körtlar - Våra svettkörtlar! Vi har ca 3 miljoner av dessa svettkörtlar och de är placerade över nästan hela hudytan. Det finns fler i handflator och fotsulor. Våran svettproduktion går inte att styra med vilja utan det är våra nerver som styr när de stimuleras av värme, fysisk ansträgning och psykisk stimuli.  Våra svettkörtlar hjälper oss att hålla oss nerkylda när vi blir för varma. Under en dag förlorar vi ca en halv lite vätska utan att vi tänker på det.

Bröstkörtlar (Glanduale mammae) - Kvinnor har ca 15 -20 sucken bröstkörtlar som utvecklas i puberteten men det är inte de som styr hur stora bröst en kvinna får utan de styrs av fettceller. Fettcellerna håller även värmen.  Bröstkörtlarnas funktion är att ge föda till en bebis i form av bröstmjölk.




1 kommentar:

  1. Huden som utsöndringsorgan
    Bra att du visar din förståelse kring vad sekret är för något. Det gör att få ett bättre sammanhang kring vad hudens olika körtlar gör. Du ger även en bra beskrivning om funktionen hos de olika körtlarna.

    Jag skulle vilja utmana dig lite! När du skriver dina inlägg, försök att utveckla ditt fackspråk ännu mer genom att byta ut finnar på pustler men ändå förklara så de ”icke insatta” förstår vad du skriver om. Sen skulle jag väldigt gärna vilja se hur du hanterar den nya kunskapen med den kunskap du redan besitter genom att hitta samband mellan de olika.

    Exempel:
    Du skriver: Svettkörtlarna hjälper oss att hålla oss nerkylda när vi blir för varma
    Det du kan lägga till: En av hudens funktioner är att den arbetar temperaturreglerande och tillsammans med dessa svettkörtlar vidgas blodkärlen för att avge värme och på så sätt kyla ner kroppen och hålla den runt ca 37 grader.

    // Läraren

    SvaraRadera